Jaaropleiding Botenbouw

De opleiding Ambachtelijk Botenbouw leidt studenten in een jaar op tot houten botenbouwer. Na afronding van de praktijkopleiding hebben studenten de kennis en vaardigheden om direct aan de slag te gaan in de houten botenbouw, zowel in nieuwbouw als restauratie.

De opleiding is gebaseerd op de training van het ‘International Boatbuilding Training College’ (IBTC) in Engeland. Met dit uitgekiende en beproefde opleidingsprogramma, de persoonlijke aandacht, en de diversiteit aan nieuwbouw- en restauratieprojecten in de werf, biedt het ABC haar studenten een unieke mogelijkheid in Nederland om het ambacht in een jaar eigen te maken.

De opleiding bestaat voornamelijk uit het ontwikkelen van professionele vaardigheden door het uitvoeren van werkzaamheden in de praktijk. Studenten werken met veel verschillende houtsoorten en technieken aan een grote diversiteit aan projecten en opdrachten, steeds onder begeleiding van een deskundige en ervaren instructeur. Zij krijgen instructie in groepen van maximaal 6 personen, en individuele begeleiding naar behoefte. De voortgang van elke student wordt nauwlettend gevolgd en elk werkstuk wordt beoordeeld volgens hoge standaarden voor nauwkeurigheid en kwaliteit van afwerking.

Om alle vaardigheden van het vak op een systematische en gestructureerde wijze onder de knie te krijgen is de opleiding zorgvuldig opgebouwd uit vier samenhangende modules. Hieronder worden de modules omschreven. Studenten volgen de modules in hun eigen tempo, zij het dat de gehele opleiding in principe in een jaar dient te worden afgerond.

Basis timmeropleiding

De eerste module vormt het fundament van de opleiding. In deze module leren studenten om houtbewerking- en verbindingstechnieken uit te voeren totdat een hoog niveau van nauwkeurigheid en kwaliteit van afwerking is bereikt. In een periode van 8 tot 12 weken worden diverse houtbewerkingstechnieken met de hand geoefend in de timmerwerkplaats. Studenten leren hierbij ook om handgereedschappen goed te gebruiken en te onderhouden. Het eindproduct van de basis timmeropleiding is een complete gereedschapskist met zwaluwstaartverbindingen.

Kleine botenbouw

Nadat de basis timmeropleiding succesvol is afgerond gaan studenten in de werf verder met de tweede module. Hier leren zij de basistechnieken van het bouwen van een boot door het werken aan echte botenbouwprojecten van 3 tot 6 meter. Het gaat daarbij om het leren van de volgende technieken:

 1. Mallen maken en opzetten, vanaf bouwtekening
 2. De kiel, stevenbalk en spiegel maken
 3. De bouwtechniek voor de huid (overnaads en karveel)
 4. Spanten stomen
 5. In- en afbouw van de kale romp
 6. Het maken van rondhouten (zoals de mast, de giek en de helmstok)

Deze module kan worden afgerond wanneer alle technieken met succes zijn toegepast.

Grote botenbouw

In de derde module wordt het pakket van botenbouwtechnieken verder uitgebreid en toegepast op de grotere botenbouwprojecten in de werf, variërend van 6 tot 15 meter. Studenten leren hierbij de volgende technieken:

 1. Het op ware schaal uittekenen van scheepsontwerpen
 2. Het leggen van een houten kiel
 3. Het opzetten van mallen
 4. Het lamineren van knieën, stevenbalken en dekspanten
 5. Breeuwen
 6. Het leggen van een latten dek

Fijn scheepstimmerwerk

De vierde module is gericht op het afbouwen van grotere schepen, zowel exterieur als interieur. Denk hierbij aan dekluiken, kuipbetimmering, kajuittrap en kajuitdeuren, dekbeslag (handgrepen e.d.). In deze module worden alle technieken toepast, en op steeds hoger niveau en met een hogere mate van zelfstandigheid uitgevoerd. Studenten leren om hun werkzaamheden goed voor te bereiden, te plannen en uit te voeren. De module wordt afgerond met het succesvol uitvoeren van een eindopdracht.

Praktische informatie

De Ambachtelijk Botenbouw-opleiding is een fulltime jaaropleiding van vijf dagen(40 uur) per week, met startmomenten in januari, april en september. De opleiding kan in overleg ook parttime of in modules worden gevolgd.

Het ABC geeft een eigen diploma af, inclusief een eindbeoordeling van het niveau van de student, conform het Engelse IBTC-diploma en City & Guilds-systeem. De IBTC-opleiding is gecertificeerd.

Het lesgeld voor de jaaropleiding bedraagt €16.500 of per module €4.250 (incl. btw). Betaling is mogelijk in vier termijnen. Bijkomende kosten zijn de kosten van gereedschap, materialen en kleding:

 • Studenten zijn verplicht om gereedschappen aan te schaffen volgens de gereedschappenlijst. Deze gereedschappen kosten ongeveer €350 tot €800. Professioneel kwaliteitsgereedschap kan met korting geleverd worden door het ABC.
 • Studenten betalen de kosten van materialen die zij voor projecten afnemen, zoals bijvoorbeeld het materiaal voor een mahoniehouten gereedschapskist, een trapje, of een roeiriem.
 • In overleg kunnen studenten tijdens de opleiding aan een eigen project werken. De kosten voor dit project zullen vooraf besproken worden. Het betreft onder meer materiaalkosten en de kosten van het ruimtegebruik voor de bouwperiode.
 • Studenten worden geacht om zelf zorg te dragen voor werkkleding en veiligheidsschoenen.
 • Aanmelden voor de jaaropleiding kan door contact op te nemen met het ABC. Er zijn maximaal 6 plaatsen per startmoment. Studenten worden definitief ingeschreven voor de opleiding (en voor een bepaald startmoment) op basis van een kennismakingsgesprek, het retourneren van het inschrijvingsformulier en ontvangst van (de eerste termijn van) het lesgeld.

Extra technieken

In aanvulling op de jaaropleiding Ambachtelijk Botenbouw bestaat de mogelijkheid om een extra module te volgen in epoxy-bouw, zoals bijvoorbeeld overnaadse multiplex-bouw.

Heeft u belangstelling voor deze 1-jarige houten botenbouwopleiding? Neem contact op met voor een informatief gesprek of voor een afspraak op locatie.

Aankomende startdata:

15apr08:30Start JaaropleidingDe jaaropleiding ambachtelijk botenbouw start op deze datum. Klik hier voor meer informatie.

02sep08:30Start JaaropleidingDe jaaropleiding ambachtelijk botenbouw start op deze datum. Klik hier voor meer informatie.