Testimonials

Marco de Groot

Op mijn vijftigste jaar kreeg ik het plan mij om te scholen van fotograaf naar timmerman. Dat is gelukt, ik werk nu als Meubelmonteur. Mijn opleiding bij het ABC heeft daar een belangrijk aandeel in gehad. Frank heeft een strak omlijnd plan met een lijst aan vaardigheden die je positief doorlopen moet hebben.
Wat het ABC voor mij zo aantrekkelijk maakt is, de flexibele wijze waarop je dit plan gaat vormgeven. De cursist bepaalt samen met Frank hoeveel uren per week deze aanwezig is en of de cursist aan projecten van het ABC gaat werken of aan een eigen project begint. In mijn geval was dat een stoel waarin alle botenbouwtechnieken voorkomen. De documentatie van dit eindproject heeft mij zeker geholpen bij het vinden van een baan.
Minstens zo belangrijk is de gemoedelijke sfeer op het ABC, iedere keer als ik weer op de werf ben voelt dat als een soort van thuiskomen.

Wim Pap

Tijdens de bouw van ‘Hendrik-Jan’ (16 m2) heb ik jullie morele steun en praktische hulp bij gekke acties ruimschoots ervaren.
Het bijzondere karakter van het ABC: Hoe hier aan de Eem op deze historische locatie onvermoede talenten worden ontdekt en tot ontplooiing komen. Hoe hier het dromen wordt gestimuleerd en dromen worden gerealiseerd. Hoe gelukkig je daarvan wordt en ach, laat maar: stapels gebak en koekjes!
Frank ik wil jou in het bijzonder bedanken voor je lef om zo’n ‘onderneming’ aan te durven gaan met en voor gelukszoekers die eigenlijk allemaal hun grenzen willen verleggen en daarvoor – ieder op eigen wijze – bij jouw ABC de kans van hun leven krijgen.

Dennis Wils

Het ABC kenmerkt zich door vakmanschap, flexibiliteit en een zeer positieve sfeer. Ik ben de opleiding begonnen om de basis te leggen voor een nieuwe carrière. Een loopbaan waarin het ontwerpen en maken van tastbare objecten centraal staat. De leidende gedachte was ‘Als je een boot (rond, scheef, krom) kunt bouwen, kun je alles bouwen’.
Stapsgewijs leer je de gereedschappen beheersen. Het begint met recht/haaks en gaat naar scheef en rond, om dit vervolgens toe te passen op de boten.
Mede door de flexibiliteit van Frank, was het mogelijk om parttime aan de slag te gaan.
Ook binnen het programma is voldoende flexibiliteit om een eigen invulling te geven aan de opdrachten, waardoor allerlei mooi gereedschapskisten en andere creaties zijn ontstaan. Doordat er de nodige gelijkgestemden binnen deze kleinschalige opleiding rondlopen en Frank het heel ontspannen aanpakt, heerst er een zeer positieve sfeer. Het heeft mij heel veel vaardigheden, energie en plezier gegeven!

Evert Drewes

Na een loopbaan van grofweg 15 jaar in voornamelijk kantooromgeving had ik zin om wat met mijn handen te gaan doen. En kon ik na een turbulente periode ook wel een soort tussenjaar gebruiken. Toen herinnerde ik mij het ABC in Amersfoort. Een bezoek aan het houtenbotenfestival in Den Helder, waar het ABC ook aanwezig was, trok me over de streep om me aan te melden. April 2019
was de aanvangsdatum!
En wat een goede keuze is dat geweest. Het jaar bij het ABC heeft me veel gebracht; allereerst heb ik er een zeer gedegen basis onder het vak traditionele botenbouw kunnen leggen. Frank is daarin een enorm gedreven docent met een duidelijke liefde voor hout en voor boten. Geen detail blijft onbesproken en er is altijd tijd voor vragen en uitleg. Met ondersteuning van Taco en Jeroen, beide ook geschoold door Frank, was het erg plezierig leren. Daarbij helpt ook de duidelijke opbouw van de opleiding die je via vier verschillende modules het vak in stappen bijbrengt.

En ik moet hier ook mijn medestudenten noemen. Leren met elkaar is echt een extra dimensie bij het ABC. Om met een medestudent onder begeleiding aan boten te werken, reparaties uit te voeren of een deel van de bouw te doen is een hele goede manier om ervaring op te doen. Daarnaast is het ook enorm leuk om met wisselende samenstellingen van teams aan echte projecten te werken. Je ziet letterlijk het resultaat van je werk.
Wat ik leuk vond bij het ABC was de diversiteit aan mensen die je daar tegenkomt, de flexibiliteit van Frank om altijd een oplossing te vinden en de geweldig goede sfeer. En dat laatste is niet te onderschatten; het heeft mijn jaar bij het ABC echt onvergetelijk gemaakt.

Amelie Mabbutt

Ik kwam naar het ABC na vier jaar lang een lauwe poging gedaan te hebben om mijn voormalige carrière in Nederland te voortzetten. Deels beschaamd en deels opgelucht na het opgeven daarvan, ging ik op zoek naar iets… leuks. Mijn doel werd zoveel als ik kon in één jaar leren over ambachtelijk houtbewerken, door het doen. Bij mijn eerste bezoek aan de oude ABC-locatie wist ik al bij de eerste koffiepauze: dit wordt ook mijn plek. Toen 32 met een masters, ik was allang gewend aan één Beste Methode om elk probleem te benaderen. In de botenbouw bestaat er echter voor elk probleem een oplossing of tien. En de helft daarvan, verzin je zelf. Dit soort creatieve denkprocessen had ik sinds mijn jeugd steeds minder geoefend, en bij het ABC kon ik daarmee gelukkig opnieuw kennismaken. In het begin schrok ik ook van de vrijheid om fouten te maken. Voor mij werd deze verwachting een soort ontleerproces, waardoor ik uiteindelijk minder angst en meer productiviteit ontwikkelde. Drie jaar later ben ik mijn eigen boot aan het bouwen en ook ZZP’er in ambachtelijk houtbewerken. Dat er vaker vrouwelijke cursisten, projectmensen en stagiaires bij het ABC verschijnen, maakt me blij.

Bas Dekker

De opleiding bij het ABC was voor mij een hele goede kans om het vak van houtbewerken te leren. Bij de werk- en opleidingsplek ABC kon ik het mooie vak van verschillende vakmensen leren. Bij het ABC kreeg ik ruimte en vertrouwen om verder te groeien.
Wanneer ik met hout werk voel ik mij goed en denk ik terug aan mooie tijd bij ABC, Frank!