De D-klasse is een kajuitzeilboot van 9 meter. Oorspronkelijk werd de D-klasse gevonden in een loods. Het jacht bleek in een te slechte staat te verkeren om te restaureren. De eigenaar besloot om het type te behouden door het geheel te herbouwen, in samenwerking met het ABC. Enkele onderdelen van het oude schip worden hergebruikt.

Het is een bijzonder jacht vanwege bouwwijze en vorm. Er zijn geen bouwtekeningen beschikbaar. Daarom is het originele schip geheel ingemeten met een laser-waterpas en meetstokken. De uitslagen van de spanten zijn 1 op 1 uitgetekend en ook de waterlijnen en de profieltekening zijn 1 op 1 uitgeslagen (op stucloper).

Werkzaamheden

De D-klasse wordt geheel nieuw gebouwd op het ABC, conform de klassieke bouwwijze die in de jaaropleiding wordt gedoceerd. De eigenaar voert de werkzaamheden uit onder begeleiding van, en in samenwerking met medewerkers en jaarstudenten van het ABC. De bouw is gestart met het bestellen van het hout voor de spantenramen en het eiken voor de kiel (9 meter). Vervolgens zijn de voorsteven en de spiegel gevormd, en het hout voor de ruggengraat.  De kiel is in een 10 meter lange stoombox gestoomd en over een mal in de juiste vorm gebogen. Hier is een mooie time-lapse opname van gemaakt. Daarna is het kielgewicht met daarboven het zogenaamde ‘doodhout’ opgebouwd. Samen vormen zij de aangehangen kiel. Met het plaatsen van de voorsteven, spiegel en ruggengraat en de bouwspanten is de basis gelegd voor het vormen en bevestigen van de mahonie huidgangen.